marți, 31 ianuarie 2017

JOC, LIBERTATE, CREATIVITATE I Alina Ion I Asociatia DACA

Nu putea exista un spatiu si un context mai potrivit pentru desfasurarea primelor mele workshop – uri si training – uri de Comunicare cu metode non - formale, decat cele create in British Council Library prin proiectul Empower Live, mai exact prin intermediul comunitatii nationale de training – Empower Training. Multumesc Ionut Ciurea!

Numarul de pasionati de dezvoltarea personala (adulti de aceasta data), respectiv de inscrieri la atelierele de atunci a depasit numarul de locuri disponibile, ceea ce a demonstrat ca "Ziua buna se cunoaste de dimineata!"


De atunci, din 2009 si pana acum in 2017 ne bucuram de aceeasi stare de bine pe care ne – o aduce conexiunea umana si acel "ceva nou" care se creeaza mereu in timpul workshop – ului de Comunicare si Relationare.



Despre Empower aflati mai multe pe www.empower.ro.
Tot aici gasiti si urmatorul articol semnat Alina Ion:


JOC, LIBERTATE, CREATIVITATE

S-a vorbit mult, in ultima vreme, despre violenta in randul tinerilor, despre agresivitatea copiilor, despre lipsa lor de atentie si incapacitatea de a se concentra la anumite responsabilitati date lor de profesori, educatori sau parinti. 

Unor copii li s-au administrat chiar medicamente fiind suspectati si diagnosticati cu diverse afectiuni psihice precum Sindromul Atentiei Deficitare, despre lipsa lor de respect fata de norme considerate normale...



Din fericire, incepem sa ne dam seama din ce in ce mai mult de adevaratele cauze ale acestui tip de comportament si de solutiile potrivite pentru a inlatura violenta si suferinta din viata copiilor si, implicit, a noastra, a tuturor.

Incepem sa observam ca multi dintre cei responsabili cu educatia copiilor inca nu iau in considerare latura emotionala, sufleteasca a acestora. 

Ei se concentreaza pe dezvoltarea cat mai multor activitati intelectuale dar nu si pe satisfacerea nevoilor sufletesti ale copiilor. 

Acest lucru s-a dovedit a fi nefunctional intrucat duce la dezechilibre emotionale, la ruptura intre copil si profesor, copil si parinte si chiar la violenta.

Creativitate versus violenta

In Romania, mult timp educatia a fost ghidata de schemele sociale si de limitarea creativitatii si a spontaneitatii la copii. Este ingrijorator faptul ca odata cu formarea bazata pe obligativitatea de a invata cat mai multe limbi straine, de a rezolva cat mai multe probleme de matematica, de fizica etc. se urmareste crearea a ceea ce psihologul J. L. Moreno numea "conserva culturala" si nu dezvoltarea unei persoane originale, unica in trairile sale, creativa, orientata spre reusita sociala.

Este important sa nu privim copiii ca pe niste roboti care trebuie sa fie plini de cunostinte si sa nu le limitam contactul cu mediul natural. Daca dorim sa vedem copii care manifesta un comportament social sanatos si putere de adaptare la viata atunci este necesar sa le incurajam creativitatea si spontaneitatea si sa le lasam libertatea de a se exprima si de a se juca.

Jocul inseamna libertate si permite integrarea copilului in societate. Copilul care se joaca dobandeste experienta iar jocul in echipa stimuleaza spiritul de cooperare si autocontrolul.

S-a constatat ca acei copii care au fost antrenati dupa scheme rigide se exprima cu dificultate cand sunt solicitati sa aduca idei noi, originale, creative, atat la scoala cat si in viata reala.

Sunt incapabili sa hotarasca singuri sau sa reactioneze daca nu le spune cineva ce si cum sa faca.
Aceasta reactie este provocata de teama ce cuprinde copilul care nu a avut acordul parintilor in exprimarea libera a energiei cu care s-a nascut. Multe dintre atacurile de panica sunt consecinta interdictiilor si a sabloanelor impuse de parinti in perioada copilariei.

Crestem pionieri sau prizonieri ai vietii?

Copiii care isi exprima creativitatea devin cea mai valoroasa resursa umana. Si dimpotriva, cei care nu gasesc un mediu in care sa-si manifeste potentialul creativ prezinta un indice de risc social ridicat (risca sa se comporte violent fata de cei din jurul lor sau fata de ei insisi).

S-a spus, de asemenea, ca multi copii sunt indisciplinati, lipsiti de interes pentru lectura si de respect fata de cerintele adultilor. Constatam insa, daca analizam cu atentie, ca acestor copii le place mai mult sa aplice, sa experimenteze practic, sa simta, sa vibreze de emotii pozitive puternice, sa transforme, sa creeze, sa se joace...

Orice copil se naste  pentru a manifesta in mod liber creativitatea. Acesta este un atribut uman si divin in acelasi timp. Creativitatea este in firea noastra si in firea lucrurilor, este naturala. Copilul creste si evolueaza cand este lasat sa gandesca liber si sa experimenteze, cand energia lui creatoare nu este reprimata ci gaseste resursele necesare pentru a materializa idei noi si frumoase. Asa cum o floare, pentru a exista, are nevoie de apa, lumna, caldura, pamant .... De aceea, nu trebuie in primul rand bani pentru cresterea copiilor ci mai degraba sa aflam care este pamantul lor, apa si  soarele lor...

No automatic alt text available.
PIC este un personaj a carui misiune este Antrenarea Creativitatii Copiilor

Iata de ce sunt extrem de importante jocul si creativitatea in viata copiilor si de ce devine evident faptul ca cel mai de pret dar pe care il putem oferi copiilor nostri, si implicit noua insine, este LIBERTATEA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu