marți, 24 ianuarie 2017

ORA DE MEDIERE I Alina Ion I Asociatia DACA



   

"Conflictele scolare se pot ivi intre elevii din cadrul unei institutii de invatamant, intre elevi si profesori, intre elevi si alte persoane didactice auxiliare, chiar si intre profesori. Serviciile de mediere pot viza si conflictele scolare cu conditia ca acestea sa vizeze activitatea din cadrul si/sau din timpul programului scolar.

Conflictele scolare au existat dintotdeauna. Fiecare dintre noi isi poate aduce aminte de o imbrancire a unui coleg, de o disputa cu un profesor, de o cearta cu o colega, etc. Conflictele scolare au dimensiuni si valori diferite.

Un conflict ce priveste o neintelegere cu colegul de banca, neintelegere care pana la pauza urmatoare trece de la sine, este total diferita de o neintelegere care ramane in mintea scolarului, careia i se adauga alte si alte nemultumiri si neintelegeri si care amplificandu-se tinde spre o agresivitate si o violenta verbala si apoi fizica de nedorit, cu efecte dezastruoase pentru cei implicati in acel conflict, dar si pentru respectiva institutie de invatamant.

MassMedia si NewMedia (Internet) ne prezinta conflicte scolare grave, in care sunt implicati profesori si elevi. Filme in care sunt inregistrate aceste conflicte, in care elevii se agreseaza reciproc, sau agreseaza profesorul, sunt in prime time news zile intregi atunci cand apar. Incetarea conflictului scolar printr-o solutionare pe cale amiabila si pasnica in cadrul unui proces de mediere are un ecou rasunator printre colegii partilor conflictului, dar si in intreaga institutie de invatamant.


Rezolvarea conflictelor scolare pe calea medierii creeaza in spatiu al cooperarii, intelegerii, comunicarii, relationarii, dialogului. Invatam sa pastram relatii de colegialitate si de prietenie bazate pe respect inca din scoala. Astfel putem gasi solutii creative reciproc avantajoase." (Ilie Dobrin, www.juridice.ro)  

Elevii au primit cu interes informatiile referitoare la rezolvarea amiabila a conflictelor. Au dat dovada de spirit de echipa si au realizat proiecte experientiale de mediere. Comunicarea a fost la cote maxime.

Proiectul  Ora de Mediere a fost organizat de Consiliul de Mediere in colaborare cu scoala Elena Vacarescu. Multumesc pentru implicarea in acest proiect colegilor mediatori Adrian Banuta, Ana Balan precum si Ceciliei Caragea de la Arena Communication.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu