marți, 31 ianuarie 2017

TEAMBUILDING SIBIU I Alina Ion I Asociatia DACA

In perioada  07. 04.2012 - 09.04.20212 traiam o noua provocare: sa dau tema unei excursii organizate pentru 22 de adolescenti din clasa a IX-a C din Liceul Alexandru Ioan Cuza. Asa ca am ales "Relatii si Comunicare Relationala" iar felul in care s-a desfasurat acest curs s-a intamplat intr-un fel total neprevazut care ne-a schimbat viata in mai bine (din punct de vedere al Comunicarii si Relationarii), tuturor participantilor. Excursia tematica de la Sibiu a ramas pentru noi una dintre cele mai frumoase si mai pline de rezultate experiente din viata noastra.





Impartasim evaluarea acestui eveniment printr - in scurt remember:

               Ziua I:

Trainerii au preluat grupul si dupa ce s-au asigurat ca totul este in regula din punct de vedere organizatoric au plecat impreuna spre destinatia excursiei. Pe timpul calatoriei acestia au coordonat, observat si sprijinit grupul.

Odata ajunsi s-au stabilit obiectivele de lucru pornind de la identificarea nevoilor fiecarui participant. In cea de a doua parte a zilei au fost trasate si demarate activitatile specifice:

  • Prezentarea participantilor si cunoasterea grupului. Fiecare participant in parte si-a exprimat nevoile si asteparile.
  • Scurta plimbare prin centrul istoric al orasului
  • Dupa cina am creat un spatiu de contact relational prin jocuri specifice, favorabil deschiderii activitatilor ulterioare.


Ziua II:


  • Dimineata, dupa micul dejun am inceput activitatile. In aceasta zi am insistat foarte mult pe exercitii de comunicare. Cu o zi inainte in timpul plimbarii in oras am observat ca unii membri ai grupului aveau probleme serioase personale dar si faptul ca exista un conflict puternic intre unii dintre ei, ceea ce facea ca intregul grup sa se sparga de fiecare data in patru grupulete. Am tinut cont de acest lucru si am realizat procesul invatarii comunicarii in mod gradat. Astfel, prin jocuri de comunicare participantii au invatat experiential


              COMUNICAREA INTERNA

  • Comunicarea Intrapersonala care presupune intelegerea si exprimarea propriilor ganduri, emotii si sentimente precum si rezolvarea conflictelor interioare.
  • Comunicarea Interpersonala in echipe de cate doi, de cate trei dar si in cadrul grupului de apartenenta care inseamna schimbul de opinii, emotii si sentimente intre membrii micului grup dar si responsabilitatea pastrarii intimitatii asupra informatiilor. Copiii si-au desemnat un purtator de cuvant al grupului care sa le transmita mesajul catre publicul extern.


                         COMUNICAREA EXTERNA


  • Comunicarea de grup
  • Comunicarea de masa
  • Fiecare participant a relationat cu marele grup exprimandu-si in fata tuturor nevoile si opiniile.
  • Copiii au fost format grupe de cate cinci respectiv sase. Dupa ce s-a facut consolidarea acestora, grupele au interactionat, facand schimb de viziuni, opinii, sentimente, emotii si energie.


Dupa aceasta sedinta de comunicare sustinuta am mers in oras si am luat masa impreuna cu tot grupul ceea ce a contribuit la armonizarea si consolidarea lui. 

Dorinta copiilor era ca seara sa faca o petrecere insa acest lucru nu era posibil din cauza intereselor diferite provenite din starea de conflict care exista inca intre ei. Am facut fotografii in locurile preferate de copii apoi ne-am intors la vila, vremea fiind ploioasa.

                                            MEDIEREA

Rezolvarea conflictului dintre ei a devenit un obiectiv esential pentru succesul activitatilor si al excursiei astfel ca, la intoarcere am reluat jocurile de comunicare si relationare.

Procesul comunicarii fiind déjà integrat prin invatarea experientiala am trecut la nivelul urmator si anume, Lucrul in Echipa si Comunicarea Relationala.

Astfel, am facut exercitii de scriere creative de scenarii pe echipe la finalul carora echipele si-au prezentat reciproc scenariile. ApoI am initiat Jocul  “Mediatorul” in care grupele erau formate din parti aflate intr-un conflict (imaginar) si un Mediator. Au fost desemnati si doi observatori. 

Acesta a fost punctul culminant in care copiii care au fost stimulati sa isi resolve conflictul lor real. A urmat un adevarat proces de mediere in care cele doua grupuri aflate in conflict s-au apropiat, si-au comunicat nemultumirile si au iesit la suprafata neintelegerile. Totul s-a desfasurat sub atenta interventie a celor doi mediatori aferenti fiecarui grup si, evident sub supravegherea trainerilor.

Dupa o dezbatere aprinsa, analiza si negocieri partile aflate in conflict au ajuns la pace si intelegere iar mediatorii au consemnat in scris Acordul lor. Mediatorii celorlalte grupuri au prezentat la finalul jocului Acordurile in scris.


  • A urmat cina, in timpul careia copiii au fost, de aceasta data foarte comunicativi intre ei, detensionati, binedispusi si luminosi.
  •  Dupa cina au avut o pauza lucrativa in care s-au pregatit pentru organizarea petrecerii: Rezolvarea conflictului dintre ei merita sarbatorita!
  •  Petrecerea a constat in jocuri de miscare, jocuri de rol, pantomima si improvizatie. Starea generala de relaxare si bunadispozitie ne-a oferit garantia instalarii echilibrului si calmului in cadrul grupului.


               Ziua  III :

  • Dupa micul dejun, am facut o scurta retrospectiva a activitatilor, am revizuit impreuna cu grupul nevoile si asteptarile declarate la inceput si, cu ajutorul jocurilor de proiectie si imaginatie am realizat, pe echipe, povestea excursiei noastre in care fiecare a avut ocazia sa spuna cum s-a simtit, ce a invatat si ce a reprezentat ca si experienta aceasta calatorie. Constatand ca toate asteparile initiale ale grupului au fost indeplinite ne-am pregatit de plecare.
  • Am facut un popas in Brasov pentru a lua masa de pranz si a face o scurta vizita in centrul orasului.
  • Pe drumul de intoarcere, cu obiectivul armonizarii depline a grupului in minte, am facut o scurta oprire in natura, la marginea padurii pentru a ne energiza, a admira peisajul si pentru a face ultimul exercitiu al excursiei si anume, Comunicare de la inima la inima. Acesta a constat in schimburi de cuvinte si ganduri frumoase unii despre ceilalti si s-a incheiat cu imbratisari oferite cu generozitate intre membrii grupului.
  • Cu energie si pofta de viata ne-am reluat locurile in autocar si ne-am bucurat de calatorie pana la Bucuresti unde calatoria noastra s-a incheiat cu succes.



                                                REZULTATE 

  • Crearea unui grup unitar, armonizarea si consolidarea lui;
  • Deprinderea aptidunilor de comunicare empatica si a unor tehnici de rezolvarea conflictelor pe cale amiabila 
  • Deprinderea aptitudinilor de relationare 
  • Constientizarea si intelegerea problemelor personale
  • Rezolvarea conflictelor din grup si echilibrarea relatiilor;
  • Asimilarea de informatii noi despre istoria si obiectivele turistice ale orasului Sibiu
  • Asimilarea de cunostinte noi in domeniul Comunicarii si Relationarii Interumane
  • Petrecerea unui timp liber de calitate;
  • Evolutia grupului pe treapta maturizarii spirituale;
  • Asimilarea cu success a unei experiente de viata.
Multumesc colegei mele - Psiholog si Trainer Mihaela Vechiu si dlui. diriginte Teodor Florin Stoica!



























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu