joi, 2 martie 2017

TESTAREA SI EVALUAREA POTENTIALULUI CREATIV


Acest program educativ şi recreativ vizează obţinerea următoarelor rezultate: cunoasterea copiilor prin felul in care isi exprima creativitatea, imaginaţia, originalitatea şi spontaneitaea, prin felul in care asociaza inteligentele multiple; pregatirea copiilor pentru scoala si adaptarea scolara.

El este realizat de Alina Ion - Educator-Invatator/Consilier Vocational/Evaluator si Consultant Parenting/Trainer Educatie Nonformala şi contine ca instrumente de lucru, auxiliarul didactic "Pic din Tara Viselor" si materiale de educatie nonformala.

CONTEXT ACTUAL: Copiilor de azi le place mai mult să aplice, să experimenteze practic, să simtă, să vibreze de emoţii pozitive puternice, să gândească liber, să transforme, să creeze, să se joace…

Copilul s–a născut pentru a transmite energie creatoare si asta si face. Când este lăsat să gândească liber şi să se exprime, el creşte şi evoluează. Conteaza sa oferim copiilor libertatea de a se juca, de a gândi şi de a se exprima, afectiune si sustinere. Acestea îi ajută să crească şi îi vor ajuta şi pe cei din jurul lor să crească.DESCRIERE:TESTAREA SI EVALUAREA POTENTIALULUI CREATIV


Acesta este un serviciu precursor celui de Consiliere Vocationala si se adreseaza copiilor de la nastere pana la 10 ani, respectiv pana  prin clasa a IV-a. In aceasta etapa de viata observam tendintele creatoare pe care un copil le manifesta in diverse arii de specialitate. 

Este devreme sa vorbim despre vocatie in aceasta perioada, insa este foarte important sa descoperim tendintele creatoare cat mai timpuriu pentru a putea oferi educatie diferentiata in functie de nevoile de evolutie ale copilului, in functie de tipurile de inteligenta care predomina, de stilul sau de invatare, luand in considerare darurile cu care este inzestrat, unicitatea sa si potentialul sau creativ.  

Programul de Evaluare a Potentialului Creativ se înscrie în cele mai recente mişcări în educaţie precum Mişcarea EDUGATE , EDUCATIE HOLISTICA/PEDAGOOOGIA 3000 sau SCOLI CREATIVE. Reprezinta invitatia de a ne  aminti că responsabilitatea de a ne educa pe noi înşine şi pe copiii noştri ne aparţine în primul rând nouă şi nu diferitelor sisteme sociale. 

Conteaza să reducem viteza cu care respirăm, mâncăm, muncim, ne facem temele, să încetinim şi să acordăm atenţie sănătatii minţii, a trupului şi a sufletului. Ea poate fi atinsă printr-o abordare holistică a educaţiei.

Programul include:
*       „PIC DIN ŢARA VISELOR” - instrument didactic inovator conceput sub forma unui joc pe rimă care stimulează imaginaţia şi creativitatea atât a copiilor cât şi a adulţilor care se joacă cu ei. Răspunzând la întrebarile lui PIC, copiii îşi dezvoltă imaginaţia şi puterea de a visa şi de a găsi soluţii la probleme si isi manifesta inteligentele in mod practic.  

Pentru copii, PIC DIN ŢARA VISELOR este un joc antrenant şi foarte distractiv iar pentru părinţi şi cadrele didactice reprezintă un excelent instrument de lucru pe care îl pot folosi în educarea copiilor.

*      „ANTRENAREA INTELIGENTELOR MULTIPLE” – 5 zile de training pentru antrenarea si evaluarea inteligentelor multiple in care observam  tipurile de iteligenta si consolidam atitudinile  si comportamentele pozitive.

De asemenea, este evaluata materia parcursa conform programei prin probe practice care ajută copiii să-şi dezvolte intuiţia, imaginaţia şi viziunea interioară, îi ajută să relaţioneze. Atunci când copiilor le este greu să vorbească despre ei înşişi sau au blocaje emoţionale, aceste jocuri reprezintă cheia de acces la starea interioară şi dezvoltă abilităţile de comunicare şi creativitate. 

Prin exerciţii ghidate află lucruri noi despre ei înşişi. Copiii experimentează emoţii şi sentimente frumoase şi pozitive bazate pe empatie şi compasiune dar ceea ce este cel mai important este că se distrează de minune în această aventură a descoperirii de sine, a celorlalţi şi a lumii!

*     Evaluarea individuala si realizarea Fişei de evaluare a potenţialului creativ.

“Obiectivul scolii actuale este substituirea scolii uniforme printr-una cu adevarat centrata pe individ” (H. Gardner). Actualmente, evaluarea, stimularea şi dezvoltarea potenţialului creativ al copiilor reprezintă una dintre principalele priorităţi ale educaţiei în lume.

Fişa personalizată ne ajută să observam acest potential astfel încât, cunoscându-l, să putem sprijini copiii in obtinerea performanţei, în ritmul lor propriu şi în condiţiile optime pentru fiecare dintre ei în parte. Fişa pentru identificarea comportamentului creativ  al copiilor vizeaza patru grupe de trasaturi psihocomportamentale:

a) gandire stiintifica (aptitudini speciale);
b) gandire creativa;
c) interese intrinseci si
d) profilul de inteligente multiple

Sta in puterea noastra sa alegem instrumentele care sunt de folos copiilor pentru dezvoltarea lor armonioasa. Succesul scolar se datoreaza echipei formata din parinti - dascali - elevi. Impreuna putem mai mult!

Inscrierea pentru TESTAREA SI EVALUAREA POTENTIALULUI CREATIV se face direct in unitatile de invatamant partenere sau prin mail la oficialalinaion@gmail.com/0723.987.007
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu